مقالات آموزشیمقالات آموزشی فارکس

حجم معاملات در بازارهای مالی و اهمیت آن

حجم (volume) معیاری است از میزان معامله یک دارایی معین در یک بازه زمانی معین.حجم معاملات مجموع تعداد قراردادها یا سهام معامله شده در یک نماد معاملاتی در یک بازه زمانی مشخص است. به تعداد معاملات سهام یا نماد در بازه زمانی مشخص حجم معاملات سهام و به تعداد معاملات و خرید و فروش کل سهام های یک بازار در بازه زمانی مشخص حجم معاملات بازار گفته میشود.توجه کنید بازه زمانی میتواند روزانه،هفتگی یا ماهانه باشد.

حجم در معاملات با تعداد سهام معامله شده اندازه گیری میشود،برای قراردادهای آتی و اختیار معامله، حجم بر اساس تعداد قراردادهایی است که دست به دست شده اند.به عنوان مثال حجم معاملات سهام به تعداد سهام معامله شده بین زمان باز و بسته شدن روزانه آن اشاره دارد.حجم معاملات و تغییرات حجم در طول زمان ،ورودی های مهمی برای معامله گران فنی هستند. بررسی حجم در بازارهای مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در تمام بازارها از جمله بازار بورس،بازار فارکس،ارزهای دیجیتال و .. کاربرد دارد.

حجم معاملات چیست؟

همانطور که قبلا گفتیم حجم معاملات(volume) ،تعداد خرید و فروش سهام در بازه زمانی معین است که بین خریداران و فروشندگان مبادله شده است.حجم معاملات یک شاخص کلیدی از فعالیت بازار و نقدینگی است.زمانی که سهام به طور فعال در بازار سهام معامله شود حجم معاملات بالا و اگر به طور فعال معامله نشود حجم آن پایین است. حجم معاملات بالاتر برای یک سهام نشانگر نقدینگی بالاتر و پویایی بیشتر بازار است.

حجم معاملات

به طور کلی حجم معاملات در بازارهای مالی جهانی در روزهای باز شدن بازار بالاتر و در روزهای بسته شدن بازار پایین تر است.

هر صرافی و کارگزاری  در بازار حجم معاملاتی مخصوص به خود را دنبال میکند و اطلاعات مختص به خود را منتشر میکند.و در بازه های زمانی مختلف در روز اطلاعات حجم معاملات را منتشر میکند و در پایان معاملات هر روز اطلاعات جامع و کاملی از حجم معاملات آن روز ارائه میکند.

حجم به سرمایه گذاران کمک میکند تا روندها و الگوهای موجود در بازار سهام را تجزیه و تحلیل کنند.اطلاعات حجم معاملات چه زمانی که سرمایه گذار در مورد کل بازار سهام صحبت کند چه در مورد سهامی خاص، مورد استفاده قرار میگیرد.حجم معاملات را میتوان برای انواع مختلفی از بازارهای مالی مانند سهام مشتقه،اوراق قرضه و انواع کالاها تعیین کرد.

معامله گران برای تعیین نقدینگی به حجم نگاه میکنند و تغییرات حجم را با شاخص های فنی ترکیب می کنند تا تصمیمات معاملاتی بگیرند.اغلب اوقات حجم بالای معاملات میتواند تحلیل های زیادی را درباره چشم انداز سرمایه گذاران در بازار اوراق بهادار و یا سرمایه داشته باشد.

به عنوان مثال افزایش قیمت به همراه افزایش حجم یک دارایی میتواند نشانه معتبری از روند صعودی باشد و به طور معکوس کاهش قیمت همراه با افزایش حجم میتواند نشانگر ادامه روند نزولی و یا شروع روند نزولی باشد.

گنجاندن حجم در تصمیمات معاملاتی میتواند به سرمایه گذاران کمک کند تا دید بهتری نسبت به همه عوامل بازار که بر روند قیمت تاثیر گذار است داشته باشند و تصمیمات آگاهانه تری بگیرند.

نکات کلیدی درباره حجم در بازارهای مالی

-حجم تعداد سهام معامله شده با قراردادهای معامله شده به صورت قرارداد آتی را اندازه گیری میکند.

– حجم میتواند نشانگر قدرت بازار باشد،زیرا بازارهای رو به صعود با افزایش حجم معمولا به عنوان بازارهای سالم و قوی شناخته میشوند.

-زمانی که کاهش قیمت ها با افزایش حجم همراه باشد این روند در حال افزایش،به سمت نزول است.

-هنگامی که قیمت ها با کاهش حجم به اوج های جدید میرسند مراقب باشید.

حجم معاملات را از کجا میتوان پیدا کرد؟

پیدا کردن حجم در معاملات

تمام بورسهای بازار سهام و صرافی ها حجم تمام سهام موجود در بازار را ارائه میکنند بنابراین سرمایه گذار در بازارهای مالی به راحتی می تواند به اطلاعات مربوط به حجم معاملاتی سهام دسترسی  پیدا کند.همچنین راه های دیگری برای بدست آوردن آن وجود دارد مانند پیگیری اخبار و وبسایت هایی که اطلاعات مربوط به بازار سهام را منتشر میکنند .

بسیاری از پلتفرم های سرمایه گذاری از نمودارهای کندل استیک برای نشان دادن حجم معاملات یک سهام خاص در بازه زمانی مشخص استفاده میکنند که در این نمودارها رنگ سبز نشانه حجم خرید و رنگ قرمز نشانه حجم فروش سهام مورد نظر است.

اصول استفاده از حجم معاملات

هنگام تجزیه و تحلیل حجم ،معمولا دستورالعمل هایی برای تعیین قدرت و ضعف یک حرکت وجود دارد.به عنوان تریدر ما تمایل به سمت حرکت های قوی تر را داریم و در معاملات و روندهایی که ضعیف هستند شرکت نمیکنیم.در ادامه دستورالعملهایی برای استفاده از حجم در معاملات ارائه میکنیم اما توجه داشته باشید که این دستورالعملها در همه موقعیتها صدق نمیکنند اما میتوانند برای تصمیم گیری راه گشا باشند:

حجم معاملات

 

۱-تایید روند

بازار رو به رشد باید شاهد افزایش حجم باشد.خریداران برای بالا بردن قیمت به افزایش حجم و اقبال بیشتر به سهم نیاز دارند.افزایش قیمت و کاهش حجم ممکن است نشان دهنده عدم جذابیت سهام باشد.و این هشداری در مورد بازگشت احتمالی است.کاهش یا افزایش قیمت در حجم کم سیگنال قوی ای نیست در مقابل کاهش یا افزایش قیمت در حجم زیاد سیگنال قوی تری است که نشانگر تغییرات اساسی در سهام است.

۲-اشباع حرکت و حجم

در یک بازار رو به رشد یا نزولی میتوانیم شاهد روندهای فرسودگی و اشباع باشیم،اینها معمولاً حرکت شدید قیمت همراه با افزایش حجم هستند که نشان دهنده پایان بالقوه یک روند هستند.معامله گرانی که دست نگه داشته اند و میترسند که سود بیشتری را از دست بدهند و صبر میکنند باعث خستگی خریدارن میشوند و در نتیجه روند بازار معکوس میشود.

در پایین ترین سطح بازار ،کاهش قیمت ها در نهایت تعداد زیادی از معامله گران را مجبور به خروج میکند که منجر به نوسانات و افزایش حجم میشود.پس از افزایش در این شرایط شاهد کاهش حجم خواهیم بود.اما چگونگی ادامه روند در روزها و هفته ها و ماهای آینده را میتوان با سایر دستورالعملهای حجم تجزیه و تحلیل کرد.

۳-علائم صعودی

حجم میتواند در شناسایی نشانه های صعودی مفید باشد،به عنوان مثال فرض کنید در یک روند نزولی با کاهش قیمت حجم افزایش می یابد و سپس قیمت بالاتر از مقاومت پیش رو قرار میگیرد و به دنبال قیمت یک حرکت به عقب بر میگردد ،اگر در حرکت به سمت پایین قیمت از پایین ترین سطح قبلی (حمایت)نزول نکند و اگر حجم در کاهش دوم کاهش یابد میتوانیم انتظار داشته باشیم که روند صعودی در پیش باشد.

۴-تعییر حجم و قیمت

پس از یک حرکت طولانی مدت قیمتی (قیمت بالا یا قیمت پایین) اگر قیمت با روند کند و حرکت کم و با حجم سنگین شروع به تغییر کند ممکن است بیانگر این باشد که یک معکوس در حال شکل گیری است و قیمت ها جهت را تغییر خواهند داد.

۵-بریک اوت و فیک اوت ها

درشکست اولیه از یک محدوده یا الگوی نمودار دیگر، افزایش حجم نشان دهنده قدرت در حرکت است. تغییر اندک در حجم یا کاهش حجم در هنگام شکست، نشان دهنده عدم علاقه و احتمال بالاتر برای شکست کاذب است.

۶-تاریخچه حجـم معاملات

حجم معاملات را باید نسبت به تاریخ اخیر بررسی کرد.مقایسه حجم امروز با ۴۰ سال پیش ممکن است اطلاعات مرتبط و درستی به ما ندهد.هر چه مجموعه داده ها نزدیک تر باشند احتمالا مرتبط تر هستند.

حجم اغلب به عنوان شاخص نقدیندگی در نظر گرفته میشود زیرا سهام یا بازارهایی که بیشترین حجم را دارند نقد شونده تر هستند،از این رو برای معاملات کوتاه مدت بهتر هستند و در این شرایط خریداران و فروشندگان زیادی آماده معامله در قیمت های مختلف هستند.

اندیکاتورهای پر کاربرد برای حجم معاملات

شاخص ها یا اندیکاتورهای حجم ،فرمول های ریاضی هستند که به صورت بصری در متداول ترین پلتفرم های نموداری نمایش داده میشوند. هر اندیکاتور فرمول و کارکرد متفاوتی دارد و اندیکاتورهای مختلف فرمولشان کمی با هم متفاوت است.و تریدرها باید بر اساس نیازشان و رویکرد بازاری که در آن فعالیت دارند اندیکاتور مناسب را انتخاب کنند.

استفاده از اندیکاتورها الزامی نیست ،اما استفاده از آنها میتواند به فرآیند تصمیم گیری در انجام معاملات کمک کند.اندیکاتورهای زیادی برای حجم معاملاتی وجود دارد ولی ما در اینجا سه مورد از پر کاربردترین ها را معرفی میکنیم.

۱-اندیکاتور حجم در تعادل (OBV)

OBV یک اندیکاتور ساده اما کاربردی و مفید است.در این اندیکاتور حجم زمانی افزایش می یابد که بازار به انتهای روند صعودی رسیده است یا بر عکس زمانی که بازار به انتهای روند نزولی رسیده است حجم شروع به کاهش میکند.

این اندیکاتور یک حالت کلی از روند در حال اجرا را ارائه میدهد و نشان میدهد که کدام سهم در حال انباشته شدن است.همچنین میتواند واگرایی ها را نشان دهد ،مانند زمانی که قیمت افزایش می یابد اما حجم با سرعت کمتری افزایش می یابد یا حتی شروع به کاهش میکند.

۲-اندیکاتور حجم در جریان پول(Chaikin Money Flow)

افزایش قیمت ها باید با افزایش حجم همراه باشد، بنابراین اندیکاتور CMF  روی افزایش حجم تمرکز دارد .زمانی که قیمت های بسته شدن در بالاترین حد محدوده روزانه قرار دارند  و حجم در حال افزایش است ارزش ها بالا خواهند بود و زمانی که قیمت های بسته شدن در پایین ترین حد محدوده روزانه هستند و حجم در حال کاهش است مقادیر منفی خواهند بود.

اندیکاتور جریان پول میتواند به عنوان یک شاخص کوتاه مدت استفاده شود چون دارای نوسانات است اما بیشتر برای واگرایی استفاده میشود.

۳-اندیکاتور اسیلاتور کلینگر(Klinger Oscillator)

از نوسانات بالا و پایین خط صفر میتوان برای کمک به سایر سیگنالهای معاملاتی استفاده کرد.اندیکاتور کلینگر حجم انباشت (خرید) و توزیع(فروش) را برای یک دوره زمانی معین جمع میکند.

شما عزیزان میتوانید با مراجعه به قسمت اندیکاتورها و اسکریپت ها در وبسایت تی پی چارت و مراجعه به دسته بندی اندیکاتورهای حجم ،انواع اندیکاتورهای حجم را بصورت رایگان برای متاتردیر 4 و 5  دانلود و استفاده نمایید.

کلام پایانی 

به طور کلی حجم ابزار مفیدی برای مطالعه روندها در بازارهای مالی است و اطلاعات مفید و کاربردی را در اختیار سرمایه گذاران و معامله گران قرار میدهد.

دستور العملهای اساسی حجم را  میتوان برای ارزیابی قدرت و یا ضعف بازار و همچنین بررسی اینکه آیا حجم،حرکت قیمت را تایید میکند یا نشان میدهد که ممکن است یک روند معکوس در پیش رو باشد مورد استفاده قرار داد.گاهی اوقات از شاخص های مبتنی بر حجم برای کمک به فرآیند تصمیم گیری استفاده میشود.

به طور خلاصه در حالی که حجم ابزار خیلی دقیقی نیست اما سیگنال های ورود و خروج را می توان با نگاه کردن به قیمت،حجم و شاخص حجم شناسایی کرد.

 

 

 

 

دیدگاه ها و نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پایگاه دانش

مشاهده همه

جدیدترین بروکرها

مشاهده همه
جدیدترین اندیکاتورها مشاهده همه