مقالات آموزشیمقالات آموزشی ارزدیجیتال

ارز دیجیتال چیست؟ هرآنچه درباره ارز دیجیتال باید بدانید!

این روزها همه جا صحبت از ارز دیجیتال است. اما کریپتو کارنسی( cryotocurrency) یا همان ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد،چه مزایا و معایبی دارد و آیا ارز دیجیتال همان رمز ارز است؟ با وجود شهرتی که ارزهای دیجیتال پیدا کرده اند اما هنوز هم عده زیادی از افراد دقیقا نمی‌دانند که منظور از کریپتوکارنسی یا ارز دیجیتال چیست و این ارزها دقیقا چه کاربردی در دنیای امروز دارند.

آشنایی با ارز دیجیتال

به زبان ساده ارز دیجیتال نوعی ارز یا پول است که فقط به صورت دیجیتال یا الکترونیکی وجود دارد و ماهیت فیزیکی ندارد.  به آن پول دیجیتال، پول الکترونیکی، ارز دیجیتال یا رمز ارز گفته میشود.رمز ارزها به صورت رمز نگاری شده طراحی شده اند و هدف شان کاهش تقلب و ممعانت از جعل و کلاهبرداری ارزی است.

ارزهای دیجیتال ذاتاً هیچ ارزش قانونی ندارند.بر خلاف ارزهای ملی که بخشی از ارزشان را از قانون گذاری به عنوان ارز قانونی دریافت میکنند.مهم‌ترین ویژگی ارزهای دیجیتال در غیرمتمرکز بودنشان است. یعنی هیچ نهاد، سازمان یا دولت خاصی، آن را تحت نظارت و کنترل خود ندارد.

بیشتر ارزهای دیجیتال برای بهره‌مند شدن از ویژگی‌های اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیر بودن از بلاک چین استفاده می‌کنند. شبکه بلاک چین شبکه‌ای وسیع و گسترده است که ارزهای دیجیتالی در بستر آن تبادل می‌شوند.

شاید بخواهید درباره بلاک چین چیست بیشتر بدانید.

ارزهای دیجیتال ویژگی فیزیکی ندارند و فقط به صورت دیجیتال در دسترس هستند. تراکنش های مربوط به ارزهای دیجیتال با استفاده از رایانه یا کیف پول الکترونیکی متصل به اینترنت یا شبکه های تعیین شده انجام می شود.

 در مقابل، ارزهای فیزیکی، مانند اسکناس و سکه های ضرب شده، ملموس هستند، به این معنی که دارای ویژگی های فیزیکی مشخصی هستند. معاملات مربوط به چنین ارزهایی تنها زمانی امکان پذیر می شود که دارندگان آنها دارای مالکیت فیزیکی این ارزها باشند.

ارزهای دیجیتال کاربرد مشابه ارزهای فیزیکی دارند. می توان از آنها برای خرید کالا و پرداخت هزینه خدمات استفاده کرد. آنها همچنین می توانند استفاده محدودی را در میان برخی از جوامع آنلاین مانند سایت های بازی، پورتال های قمار یا شبکه های اجتماعی پیدا کنند.

ارزهای دیجیتال همچنین تراکنش‌های فوری را امکان‌پذیر می‌کنند که می‌توانند به‌طور یکپارچه در سراسر مرزها انجام شوند. به عنوان مثال، شخصی که در ایالات متحده مستقر است ممکن است به طرف مقابل که مقیم سنگاپور است برای معامله به صورت ارز دیجیتال پرداخت کند، مشروط بر اینکه هر دو به یک شبکه متصل باشند.

تاریخچه ارزهای دیجیتال

از دید بسیاری بیت کوین اولین ارز دیجیتال حقیقی است که همچنان محبوب است.بیت کوین معروفترین ارز دیجیتال موجود است که اولین بار در سال ۲۰۰۹ توسط فرد یا گروهی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو خلق شد.

هویت این فرد یا گروه دقیقاً مشخص نیست و فرضیه‌هایی وجود دارد که شاید این نام، نامی جعلی برای گروهی از افراد باشد که اقدام به تولید و طراحی نخستین ارز دیجیتال یعنی بیت‌کوین کرده‌اند که نخستین و مهم‌ترین پول دیجیتال است و از سایر انواع این ارز بیشتر در معرض قضاوت و تحلیل قرار می‌گیرد.

امروزه تعداد بسیار زیادی ارز دیجیتال یا رمز ارز با ویژگی و کاربردهای متفاوت وجود دارد.برخی ار این ارزهای دیجیتال مانند، فورک(fork) و کلون(clone) از بیت کویین هستند،در حالی که بسیاری از آنها به صورت مستقل از پایه طراحی و ایجاد شده اند که به آنها کویین گفته میشود.

انواع ارز دیجیتال

به طور کلی ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین به دو دسته کلی توکن‌ها و کوین‌ها تقسیم می‌شوند.برخی از ارزهای دیجیتال که در رقابت با بیت کوین به وجود آمدند با عنوان آلت کوین شناخته میشوند.آلت کوین‌ها یا همان کوین‌ها هر کدام بلاک چین مخصوص خودشان را دارند.

بخشی از کوین‌ها از کدهای اولیه بیت کوین ساخته شده‌اند و یا به اصطلاح فورکی از بیت کوین هستند. این‌ها با اعمال اصلاحات جزئی در متغیرهایی مانند تعداد سکه‌ها، الگوریتم استخراج، زمان ایجاد بلاک‌ها و غیره از بیت کوین به وجود آمده‌اند.

به مرور سایر ارزهای دیجیتال برای حل دغدغه‌های متفاوتی به وجود آمدند. به عنوان نمونه اتریوم خود را بستری برای توسعه برنامه‌های مختلف و اجرای قراردادهای هوشمند معرفی کرد و ریپل با نگاه خوشبینانه‌ نسبت به بانک‌ها، بر روی تجدید ساختار ارتباطات بین بانکی و ارائه سیستم پرداختی پرسرعت و کم‌هزینه متمرکز شد.

مشهورترین ارزهای دیجیتال

در ادامه تعدادی از مهم ترین و معروف ترین ارزهای دیجیتال موجود را معرفی میکنیم.

-بیت کوین(Bitcoin)

بیت کوین اولین ارز دیجیتال جهان است . در حال حاضر، بیت کوین جزو محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال بوده و بسیار ارزشمند است.

اتریوم  (Ethereum)

اتریوم نسل دوم ارزهای دیجیتال است. در سال ۲۰۱۵ بوجود آمد و حالا به‌عنوان یکی از بلاک چین‌های معروف شناخته می‌شود.پس از بیت کوین بزرگترین ارز دیجیتال جهان است.

لایت کوین (Lightcoin)

این ارز شبیه بیت کوین است و از قدیمی ترین ارزهای دیجیتال بازار کریپتو کارنسی است و در سال ۲۰۱۱ ایجاد شده است.

بایننس کوین (BNB)

این رمزارز با نماد اختصاری BNB که مربوط به صرافی شناخته شده و محبوب بایننس است، در سال ۲۰۱۷ و با هدف تامین مالی برای توسعه‌ی این صرافی به وجودآمد.

تتر (Tether)

تتر سومین ارز دیجیتال بزرگ جهان از نظر ارزش بازار است. این رمز ارز از دسته استیبل کوین‌ها است. استیبل کوین‌ها رمز ارزهایی هستند که برای حفظ ارزش پایدار، می‌توانند به دارایی‌های دنیای واقعی، مانند دلار، متصل گردند.

 معامله­‌گران ارزهای دیجیتال اغلب از تتر به عنوان جایگزینی برای دلار استفاده می‌­کنند. تتر با نماد اختصاری USDT شناخته می‌شود.

شاید بخواهید درباره ارز دیجیتال بانک مرکزی چیست؟و چه معنایی برای افراد عادی میتواند داشته باشد؟ بدانید.

ویژگی های ارز دیجیتال

همانطور که قبلا ذکر شد، ارزهای دیجیتال فقط به صورت دیجیتالی وجود دارند. معادل فیزیکی ندارند. ارزهای دیجیتال می توانند متمرکز یا غیرمتمرکز باشند.ارزهای دیجیتال برجسته مانند بیت کویین و اتریوم نمونه هایی از سیستم های ارز دیجیتال غیر متمرکز هستند.

ارزهای دیجیتال می توانند ارزش را انتقال دهند. استفاده از ارزهای دیجیتال مستلزم یک تغییر ذهنی در چارچوب موجود برای ارزها است، جایی که آنها با معاملات خرید و فروش کالا و خدمات مرتبط هستند.

ارزهای دیجیتال به دلایلی از جمله استفاده از آنها در فعالیت های غیر قانونی و آسیب پذیری زیرساخت های زیربنایی مورد انتقاد قرار میگیرند،با این حال ،رمز ارزها به دلیل انتقال آسان،مقاومت در برار تورم و .. بسیار مورد توجه و ستایش کارکنان قرار میگیرند.

یکی از ویژگی‌هایی که توجه‌ها را به سمت ارز دیجیتال جلب کرده غیر متمرکز بودن آن است. این بدان معناست که هیچ گروه یا سازمانی آن‌ها را کنترل نمی‌کند. به بیان ساده‌تر برای انتقال رمز ارزها نیاز به وجود بانک‌ها یا اشخاص ثالث نیست و می‌توان آن را مستقیم به شخص دیگری منتقل کرد. این نقل و انتقالات بر پایه سیستم‌های رمزنگاری مانند بلاک‌چین (Blockchain) انجام می‌گیرد.

مزایا و معایب ارزهای دیجیتال

مزایای ارزهای دیجیتال

یکی از دلایل محبوبیت و استقبال گسترده از ارزهای دیجیتال مزایای آن نسبت به سایر اشکال پول و ارز است. در ادامه به بررسی برخی از این مزیت‌ها می‌پردازیم.

انتقال سریع و زمان تراکنش

از آنجایی که ارزهای دیجیتال عموماً در یک شبکه وجود دارند و بدون واسطه نقل و انتقالات را انجام می دهند، مدت زمان لازم برای انتقال ارزهای دیجیتال بسیار سریع و کم هزینه است.

بدون نیاز به ساخت فیزیکی

بسیاری از الزامات برای ارزهای فیزیکی، مانند ایجاد تأسیسات تولید فیزیکی، برای ارزهای دیجیتال وجود ندارد. چنین ارزهایی همچنین در برابر نقص های فیزیکی یا کثیفی موجود در ارز فیزیکی مصون هستند.

غیر متمرکز

ارزهای دیجیتال ممکن است غیرمتمرکز باشند. این بدان معناست که آنها توسط هیچ دولت یا موسسه مالی کنترل نمی شوند. ارزهای دیجیتالی که غیرمتمرکز هستند، آنها را در برابر دخالت دولت، سانسور و دستکاری مقاوم تر می کند. تمرکز زدایی به این معنی است که کنترل واقعی ارز دیجیتال در طیف وسیع تری از مالکان یا کاربران پخش می شود.

حریم خصوصی

با توجه به اینکه تراکنش با ارزهای دیجیتال به داده های شخصی مرتبط نیست، از این رو هویت خریدار و فروشنده در معاملات رمز ارزها مشخص نیست، در نتیجه امکان ردیابی تراکنش‌ها وجود ندارد.

قابل دسترس در سراسر جهان

هر کسی با اتصال به اینترنت می تواند از ارزهای دیجیتال در هر نقطه از جهان استفاده کند. بنابراین این خدمات به ویژه برای افرادی که به موسسات بانکی متعارف دسترسی ندارند مفید است. 

امنیت بالا

معاملات رمز ارز بر بستر شبکه بلاک چین انجام میشود و به دلیل استفاده از الگوریتم‌های پیچیده رمزنگاری، رمز ارزها امنیت بالایی دارند و احتمال تقلب و همچنین هک شدن در آن‌ها بسیار کم است.

معایب ارزهای دیجیتال

مهمترین معایب و نقاط ضعف ارزهای دیجیتال به شرح زیر است:

از بین رفتن سرمایه در صورت از بین رفتن کلیدهای خصوصی

اگر شما کلیدهای خصوصی خود را فراموش کنید یا گم کنید دیگر به هیچ طریقی امکان بازگشت سرمایه‌تان وجود ندارد، کلیدهای خصوصی امکان بازیابی ندارند.

پتانسیل هک

منشأ دیجیتالی آنها، ارزهای دیجیتال را مستعد هک می کند. هکرها می توانند ارزهای دیجیتال را از کیف پول های آنلاین بدزدند یا پروتکل ارزهای دیجیتال را تغییر دهند و آنها را غیرقابل استفاده کنند. پس در انتخاب کیف پول مطمئن باید دقت داشته باشید.

فعالیت غیر قانونی

به دلیل مخفی بودن هویت معامله‌گران ارز دیجیتال، امکان استفاده برای بسیاری از فعالیت‌های غیرقانونی فراهم است.

برگشت ناپذیری

در شبکه ارز دیجیتال، تراکنش ها برگشت ناپذیر هستند. یعنی پس از تکمیل تراکنش، نمی توان آن را واگرد کرد. در شرایطی که اشتباه یا تقلبی رخ داده است، این ممکن است یک نقطه ضعف باشد.

پیشنهاد مطالعه:  3 روشی که ارزهای دیجیتال می توانند تجارت جهانی را تغییر دهند.

 

کیف پول الکترونیکی چیست؟

یکی از کارهای ضروری که هر فعال بازار ارزهای دیجیتال باید در ابتدای شروع به کار و حتی پیش از شروع به کار خود در بازار انجام دهد، انتخاب کیف پول ارز دیجیتال است.

البته صرافی‌ها هم کیف پول‌هایی را در اختیار شما می‌گذارند که توصیه می‌شود هرگز دارایی‌های رمزارزی خود را در صرافی نگه‌داری نکنید زیرا در معرض انواع خطرها همچون هک شدن صرافی و یا بلوکه شدن دارایی قرار می‌گیرند.

کیف پول‌ها به عنوان بستری که دارایی دیجیتال شما را نگه‌داری می‌کنند از ارزش بالایی برخوردار هستند و باید در انتخاب آنها دقت کافی را به خرج دهیم، زیرا که به دلیل تحریم‌های موجود استفاده از همه‌ی کیف پول‌ها برای ایرانیان درون کشور ممکن نیست.

صرافی‌ ارز دیجیتال چیست و چه کاری انجام میدهد؟

صرافی‌های ارزهای دیجیتال (DCE )پلتفرم‌هایی در قالب وبسایت یا اپلیکیشن هستند که امکان مبادله‌ی ارز به شکلهای مختلف را فراهم میکنند.انواع معاملات به این صورت است:

-معامله دو ارز دیجیتال با هم(بیت کویین و اتریوم)

-مبادله ارز دیجیتال با یک ارز فیات(مثلا بیت کویین با دلار)

-مبادله یک ارز فیات با ارز دیجیتال(دلار با بیت کویین)

-مبادله یک ارز فیات با ارز فیات دیگر(دلار با ریال)

 

انواع صرافی‌های ارزهای دیجیتال

صرافی‌های متمرکز

اکثر صرافی‌های فعال ارز دیجیتال از نوع صرافی‌های متمرکز هستند، یعنی افرادی در این صرافی‌ها بر حساب‌ها و دارایی کاربران نظارت دارند.

صرافی‌های غیرمتمرکز

صرافی‌های غیرمتمرکز با کمک قراردادهای هوشمند بر بستر بلاک‌چین به انجام معاملات کمک می‌کنند.

برای انجام معاملات در صرافی‌های غیرمتمرکز پس از اتصال کیف‌پول به پلتفرم صرافی، در زمان ثبت سفارش، سفارش شما به یک قرارداد هوشمند ارسال می‌شود و معامله صورت می‌گیرد.

صرافی‌های همتا به همتا

در این نوع صرافی‌ها خریداران و فروشندگان با گذاشتن آگهی در صرافی، به دنبال فردی برای انجام معامله هستند.

صرافی‌های تبدیل سریع

در صرافی‌های تبدیل سریع، شما فقط به صرافی می‌گویید که چه ارزی را با کدام ارز دیگر مبادله کند و باقی امور توسط خود صرافی صورت می‌گیرد.

صرافی‌های مشتقه

اگر شما قصد انجام معاملات آتی و یا معاملات اختیار را داشته باشید باید حتما از یکی از صرافی‌های مشتقه استفاده کنید. کاربران در این صرافی‌ها می‌توانند به کمک اهرم  چند برابر سرمایه‌ی اولیه‌ی خود معامله کنند.

کلام پایانی

ارزهای دیجیتال در دنیای امروز به یکی از پربحث‌ترین موضوعات تبدیل شده است. خبرهایی که هر روز راجع به دنیای بلاک چین منتشر می‌شوند، مورد توجه بسیاری از افراد قرار می‌گیرند. حتی برخی از افراد تنها از راه بلاک چین و ارزهای دیجیتال کسب درآمد می‌کنند.

ارزهای دیجیتال به دلیل بازار پرنوسان‌شان، فناوری که در آن‌ها به کار رفته و همچنین ایده‌های آزادی‌خواهانه‌ای که دارند، به سرعت بین مردم به محبوبیت بالایی دست یافتند.

بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوپایی آن‌ها، نوسانات زیادی دارد و ممکن است در یک روز قیمت یکی از آن‌ها تا چندصد درصد رشد کرده و یا چند ده درصد ریزش کند.

فناوری به کار رفته در ارزهای دیجیتال با به کارگیری علم رمزنگاری که پایه آن ریاضیات است، امکان تقلب را از افراد می‌گیرد و سیستم‌های پرداختی را در جهت راستگویی تشویق می‌کند.

علاوه‌ بر این، جنبه آزادی‌خواهانه و کنار گذاشتن واسطه‌ها باعث شده تا افرادی که نسبت به سیستم‌های مالی سنتی بدبین بودند نیز به سمت ارزهای دیجیتال متمایل شوند.

در پایان سایت تی پی چارت بطور جداگانه و تخصصی به معرفی و بررسی صرافیهای معتبر داخلی و خارجی ارزهای دیجیتال پرداخته است و شما میتوانید با مراجعه به بخش معرفی صرافیهای ارز دیجیتال و مطالعه آن در انتخاب بهترصرافی مد نظر خود اقدام نمایید.

 

دیدگاه ها و نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پایگاه دانش

مشاهده همه

جدیدترین بروکرها

مشاهده همه
جدیدترین اندیکاتورها مشاهده همه