مقالات آموزشیمقالات آموزشی فارکس

ترس و طمع چیست ؟ مدیریت ترس و طمع در بازارهای مالی چگونه است؟

تعریف ترس و طمع

یک ضرب المثل قدیمی در وال استریت وجود دارد که می گوید: بازار فقط توسط دو احساس هدایت می شود: ترس و طمع (Fear and Greed)

شاید این گفته را بزرگنمایی بدانید اما اگر بخواهیم واقع بینانه نگاه کنیم اغلب میتواند درست باشد .با این حال تسلیم شدن در برابر این احساسات میتواند دارایی سرمایه گذاران ،حتی ثبات بازارسهام و اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد و به آن آسیب وارد کند.

ترس و طمع دو احساس قدرتمند هستند که به طور قابل توجهی بر رفتار معامله گران در بازارهای مالی تأثیر می گذارند.

این احساسات می تواند به طور قابل توجهی بر فرآیند تصمیم گیری یک معامله گر تأثیر بگذارد، که اغلب منجر به رفتار غیرمنطقی و نتایج غیربهینه می شود.

دراین مقاله ما به بحث درباره ترس و طمع میپردازیم و توضیح می‌دهیم که چه اتفاقی می‌افتد وقتی این دو احساس تصمیمات سرمایه‌گذار را هدایت می‌کنند.

شاید بخواهید قبل از مطالعه ادامه ی این متن مقاله ی:روانشناسی بازار و اهمیت آن در معامله گری را بخوانید

ترس در معامله

ترس یک احساس قوی است. و می تواند آدرنالین شما را افزایش دهد و باعث شود احساس ناراحتی کنید. مدیریت ترس ها با تجربه همراه است.

ترس یک پاسخ طبیعی به تهدیدات درک شده یا موقعیت های نامطمئن است و از ما در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کند.

به عنوان مثال، وقتی کودک هستید، ناشناخته های زیادی برایتان وجود دارند ،مثلا ممکن است از افراد با لباسهای پاره و شلخته  بترسید. با افزایش سن، یاد می گیرید که چگونه این ترس ها را مدیریت کنید.
سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه می تواند ترسناک باشد زیرا بازده آن تضمین نشده است و ممکن است ضرر کنید. در نتیجه، ممکن است تمام پولی را که سرمایه گذاری کرده اید پس نگیرید و بنابراین خطرات آن ترسناک هستند.

در زمینه معامله گری، ترس می تواند به چند طریق ظاهر شود:

  • ترس از دست دادن پول : معامله گران ممکن است برای جلوگیری از ضرر بیشتر، در وارد شدن به معاملات یا کاهش موقعیت های زیانده پیش از موعد تردید کنند.
  • ترس از دست دادن یا (FOMO): معامله گران ممکن است معاملات را تعقیب کنند و به دلیل ترس از دست دادن سود،به موقعیت هایی با قیمت های نامطلوب وارد شوند و از دستیابی به سودهای بالقوه جلوگیری کنند.
  • ترس از اشتباه کردن: معامله گران ممکن است بیش از حد محتاط شوند، داده های بازار را بیش از حد تجزیه و تحلیل کنند یا قبل از تصمیم گیری به دنبال تأییدیه از دیگران باشند.

ترس و طمع

عواقب ترس:

  • دودلی و بلاتکلیفی باعث از دست رفتن فرصت ها می شود.
  • انحراف از استراتژی معاملاتی و مدیریت ریسک ضعیف.
  • افزایش استرس و کاهش اعتماد به توانایی های معاملاتی.

وقتی در مورد جنبه های مختلف سرمایه گذاری مطالعه می کنید، آنچه اغلب نادیده گرفته می شود، فرآیند مدیریت احساسات و تجارت بدون ترس است. سرمایه‌گذاران اغلب به استراتژی‌ها و مدیریت ریسک فکر می‌کنند، اما تعداد کمی از آنها به این فکر می‌کنند که وقتی پول در می‌آورید یا از دست می‌دهید چه حسی خواهد داشت.

در حالی که تکرار این احساسات برای شما چالش برانگیز است، راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید مدیریت احساسات را از طریق معامله با مقادیر کم سرمایه یا حتی استفاده از یک حساب نمایشی تمرین کنید .

طمع در معامله

ترس پسر عموی نزدیکی دارد به نام طمع. در حالی که ترس از دست دادن پول می تواند قوی ترین احساسی باشد که هنگام سرمایه گذاری تجربه خواهید کرد، حرص و آز می تواند تقریباً به همان اندازه قدرتمند باشد و همچنین برای دستیابی به موفقیت در سرمایه گذاری باید مدیریت شود.

حرص و آز یا همان طمع میل به سود بیشتر است که اغلب ناشی از احساس استحقاق و یا اعتقاد به اینکه شرایط فعلی بازار به طور نامحدود ادامه خواهد داشت پدیدار میشود.

طمع میل به افزایش سود مادی یا ارزش اجتماعی مانند موقعیت یا قدرت است. در فیلم اصلی “وال استریت”، شخصیت مایکل داگلاس “گوردون گکو” گفت: “طمع، به دلیل نبود کلمه ای بهتر، خوب است.” اما متأسفانه، وقتی طمع زیاد شود، می تواند عدم تعادل و هرج و مرج ایجاد کند.

با این حال،  تفکر یک شبه پولدار شدن ، حفظ یک برنامه سرمایه‌گذاری منظم و بلندمدت را دشوار می‌کند، به‌ویژه در شرایطی که آلن گرینسپن، رئیس فدرال رزرو معروف به آن « شور و نشاط غیرمنطقی » می گوید.

طمع می تواند با استرس و ناامیدی همراه باشد، رفتارهایی مانند اعتیاد به قمار می تواند از طمع ظاهر شود. طمع در معاملات FOMO را شکار می کند که همان ترس از دست دادن است.

در معامله گری، طمع می تواند به چند طریق ظاهر شود:

  • بیش از حد معامله کردن : ورود به موقعیت های متعدد به امید به حداکثر رساندن سود، اغلب بدون مدیریت ریسک مناسب.
  • نادیده گرفتن مدیریت ریسک: عدم پایبندی به سطوح حد ضرر یا دستورالعمل‌های تعیین اندازه موقعیت به منظور دستیابی به سود بیشتر.
  • حفظ موقعیت های از دست دادن: امتناع از پذیرش ضرر و امیدواری به اینکه معامله زیانده در نهایت به نفع آنها باشد.

عواقب طمع:

  • ریسک پذیری بیش از حد و احتمال زیان های قابل توجه.
  • انحراف از برنامه معاملاتی و عدم انضباط.
  • از خود راضی بودن و اعتماد بیش از حد منجر به تصمیم گیری ضعیف می شود.

نقش احساسات در معامله گری

احساسات شما نقش مهمی ایفا می کنند زیرا سعی می کنند طرز فکر معاملاتی شما را تغییر دهند . یکی از پیچیده ترین بخش های تبدیل شدن به یک معامله گر موفق این است که یاد بگیرید احساسات خود را کنترل کنید و از معامله مبتنی بر ترس اجتناب کنید. انسان ها ماشین نیستند، و بنابراین مدیریت ریسک و از دست دادن پول بالقوه می تواند ترس از معامله را در شما ایجاد کند.

یکی از مسائل رایجی که باعث میشود ترس یا طمع بر احساسات شما غلبه کند، تغییر استراتژی معاملاتی شماست .

در اینجا دو مثال برایتان آورده ایم ، یکی در مورد معامله مبتنی بر حرص و آز و دیگری ترس  و اینکه چگونه می تواند در تصمیم معاملاتی شما نقش داشته باشد.

نمودار زیر نمودار شمعی جفت ارز USD/jpy است . استراتژی معاملاتی برای این مثال یک استراتژی متقاطع میانگین متحرک است.

زمانی که میانگین متحرک 20 روزه (ساده) از میانگین متحرک 50 روزه (ساده) عبور کند(کراس)، پوزیشن بای را وارد می کنیدو زمانی که به زیر میانگین متحرک 20 روزه می آید، از معامله خارج میشوید . هنگامی که میانگین متحرک 20 روزه از میانگین متحرک 50 روزه عبور می کند، موقعیت خود را معکوس می کنید یا EUR/USD را sell می کنید.

یک اشتباه کلاسیک که توسط یک معامله گر مبتدی انجام میشود این است که وقتی شروع به از دست دادن پول می کند و ضرر کردن خود را میبیند، زودتر از موعد از موقعیت خارج میشود.  ترس ممکن است شما را وادار کند که موقعیت معاملاتی خود را زودتر کنار بگذارید و منتظر نمانید تا بازار به سطوح حد ضرر یا همان مدیریت ریسک شما برسد.

 

ترس و طمع در یورو/دلار

همچنین طمع می تواند نقشی اساسی در طرز فکر معاملاتی شما داشته باشد زیرا FOMO در بازارها می تواند به طور بالقوه منجر به یک موقعیت ترسناک شود.

در مثال زیر، فرض کنید که شما با استفاده از یک استراتژی متقاطع متحرک معامله می کنید، مشابه آنچه در نمودار قبلی با معیارهای ورودی و خروجی تکراری استفاده شده است. این استراتژی معاملاتی متقاطع برای گرفتن روند ایجاد شده توسط نرخ مبادلهEUR/USD طراحی شده است.

ترس و طمع در بازار

اولین سیگنال خروج زمانی رخ داد که قیمت ارز از میانگین متحرک 20 روزه عبور کرد. یک معامله گر حریص ممکن است این معیار مدیریت ریسک را دور بزند و به دنبال قیمت بالاتر باشد.

اگر سریع عکس العمل نشان ندهید، به راحتی می توانید شاهد کاهش یک رقم بزرگ قیمت قبل از رسیدن به سطح بعدی حمایت باشید. این سناریو که توسط حرص و آز انجام می شود، می تواند بخشی از سود مورد نظر شما را از بین ببرد.

چگونه یک ذهنیت برنده داشته باشیم

یکی از کلیدهای معامله موفق، مدیریت فراز و نشیب‌های حرکات بازار است که ممکن است احساسات ترسناک و حریصانه ایجاد کند.

برای به دست آوردن یک طرز فکر برنده، باید یاد بگیرید که چگونه احساسات خود را مدیریت کنید. شما می خواهید مطمئن شوید که سر و صدای بازار را درک می کنید.

نوسانات روزانه قیمت به طور طبیعی همیشه هست و شما می خواهید از تصمیم گیری های دوگانه که می تواند برنامه معاملاتی شما را تغییر دهد اجتناب کنید. هدف شما کنترل ترس و طمع (Fear and Greed)است که به شما امکان می دهد به یک برنامه معاملاتی پایبند باشید که در طول زمان می تواند موفقیت آمیز باشد.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: 8 توصیه مهم وارن بافت برای مبتدیان در سرمایه گذاری 

چگونه ترس و طمع را مدیریت کنیم؟

برای به حداقل رساندن تأثیر ترس و طمع (Fear and Greed)بر عملکرد معاملاتی خود، استراتژی های زیر را در نظر بگیرید:

یک برنامه معاملاتی جامع داشته باشید : یک برنامه معاملاتی کاملاً تعریف شده، شامل معیارهای ورود، خروج و مدیریت ریسک، می تواند به حفظ نظم و کاهش تصمیم گیری احساسی کمک کند.
آگاهی عاطفی را تمرین کنید : نشانه های ترس و طمع مانند تردید یا ریسک پذیری بیش از حد را بشناسید و برای ارزیابی مجدد تصمیمات خود یک قدم به عقب بردارید.
بر روی نتایج تمرکز کنید: پایبندی به برنامه معاملاتی و اصول مدیریت ریسک خود را بر سود یا زیان کوتاه مدت اولویت دهید. این طرز فکر می تواند به کاهش وابستگی عاطفی به معاملات فردی کمک کند و رویکرد منطقی تر را ترویج دهد.
انتظارات واقع بینانه داشته باشید: بدانید که ضرر بخشی اجتناب ناپذیر از معامله است و هر معامله ای سودآور نخواهد بود. پذیرش این واقعیت می تواند به کاهش تأثیر عاطفی پیامدهای منفی کمک کند.
تعادل کار و زندگی سالم را حفظ کنید: درگیر شدن در سرگرمی‌ها، فعالیت‌های بدنی و حفظ ارتباطات اجتماعی خارج از معامله می‌تواند به کاهش استرس کمک کند و دیدگاه متعادل‌تری در عملکرد معاملات ارائه دهد.

چرا ترس و طمع برای روانشناسی بازار بسیار مهم است؟

بسیاری از سرمایه گذاران احساساتی و ارتجاعی هستند و ترس و طمع در این زمینه ضربه سنگینی به آنها وارد میکند. به گفته برخی از محققان، طمع و ترس این قدرت را دارند که بر مغز ما تأثیر بگذارند به گونه ای که ما را وادار کند عقل سلیم و خودکنترلی را کنار بگذاریم و در نتیجه تغییرات را تحریک کنیم.

وقتی صحبت از انسان و پول به میان می آید، ترس و طمع می توانند انگیزه های قدرتمندی باشند.

وقتی طمع یا ترس در بازار بیداد کند، مردم را تحت تأثیر قرار می دهد، واکنش های بیش از حدی ممکن است رخ دهد که قیمت ها را مخدوش کند.

مثلا در طرف حرص و طمع، حباب‌های دارایی می‌توانند بسیار فراتر از اصول بنیادی متورم شوند و قیمتها را بالا ببرند و از طرف ترس، فروش می تواند طولانی شود و قیمت ها را بسیار پایین تر از جایی که باید باشد کاهش دهد.

چگونه می توان از ترس و طمع در بازار استفاده کنند؟

ترس و طمع باعث ایجاد واکنش‌های بیش از حد می‌شود، به این معنی که معامله‌گران باهوش می‌توانند دارایی‌های بیش از حد فروش را بخرند و دارایی‌های بیش از حد خریداری شده را بفروشند.
اتخاذ یک استراتژی متضاد می تواند ایده خوبی باشد که به موجب آن وقتی دیگران در وحشت هستند خرید می کنیدیعنی دارایی ها را در حالی که “در حال فروش هستند” می خرید و زمانی که سرخوشی منجر به  ایجاد حباب و اشباع می شود، می فروشید.

شاخص های اندازه گیری ترس و طمع در بازار

چندین شاخص احساسات بازار وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد، اما دو شاخص به طور خاص احساسات ترس یا طمع را مورد بازجویی قرار می دهند. برای مثال، شاخص VIX Cboe ، سطح ضمنی ترس یا طمع در بازار را با بررسی تغییرات در نوسانات در S&P 500 اندازه‌گیری می‌کند.

CNN Business Fear & Greed Index یکی دیگر از ابزارهای خوب است که تغییرات روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه ترس و طمع را اندازه گیری می کند.

از این شاخص به عنوان یک شاخص مخالف استفاده می شود که هفت عامل مختلف را بررسی می کند تا میزان ترس و طمع (Fear and Greed)در بازار را بررسی کند و احساسات سرمایه گذاران را در مقیاس 0 تا 100 نشان دهد.

پیشنهاد مطالعه:11 نکته و ترفند روانشناسی تجارت برای تسلط بر بازار 

سخن پایانی

ترس و طمع(Fear and Greed) احساسات قانع کننده ای هستند. آنها نقش اساسی در حرکت بازارهای سرمایه دارند. بازارهای گاو نر اغلب به دلیل طمع و ترس بیش از حد گسترش می یابند زیرا قیمت ها از “دیوار نگرانی” بالاتر می روند. وقتی سرمایه گذاران شروع به معامله می کنند، جنبه احساسی معاملات اغلب نادیده گرفته می شود.
مدیریت احساسات بخش مهمی از معامله در بازارهای سرمایه است. درک هر چه زودتر این مفهوم در حرفه معامله گری مفید است. هرچه زودتر بدانید ترس و طمع چگونه می تواند بر سرمایه گذاری شما تأثیر بگذارد، سریعتر می توانید به مسائلی که از معامله ترسناک یا حریصانه ناشی می شود رسیدگی کنید.

کارآمدترین راه برای رسیدگی به جنبه احساسی سرمایه گذاری، ایجاد یک طرح معاملاتی است. یک طرح معاملاتی مانند یک طرح تجاری است که در آن مقدار پولی را که می خواهید برای ایجاد اهداف مالی خود ریسک کنید، توصیف می کنید. شما می توانید این کار را در سطح پورتفولیو و سطح تجارت انجام دهید.

هدف شما این است که با تعیین انتظارات خود از قبل، احساسات را از فعالیت های تجاری خود خارج کنید.
از آنجایی که انتظار نخواهید داشت همه معاملات سودآور باشند ، هنگامی که یک موقعیت علیه شما حرکت می کند، متوجه خواهید شد که این حرکت تنها بخشی از انجام معامله است.

یک طرح معاملاتی به شما کمک می کند تا زمانی که یک موقعیت معاملاتی به نفع شما حرکت می کند، حریص نشوید، و به شما این امکان را می دهد که وقتی یک موقعیت معاملاتی علیه شما حرکت می کند، از آن نترسید.

دیدگاه ها و نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پایگاه دانش

مشاهده همه

جدیدترین بروکرها

مشاهده همه
جدیدترین اندیکاتورها مشاهده همه