مقالات آموزشیمقالات آموزشی ارزدیجیتالمقالات آموزشی فارکس

9 اندیکاتور حجم که یک معامله گر باید بداند!

تحلیل اندیکاتور حجم یک پارامتر فنی ضروری است که توسط معامله گران به ویژه معامله گران تازه کار نادیده گرفته می شود.

حجم نقش مهمی در تحلیل تکنیکال دارد که به تایید روندها و الگوها کمک می کند.همچنین شما با حجم میتوانید بفهمید که در یک دوره معین چه تعداد سهم در بازار معامله و خرید و فروش شده است یعنی به ما کمک میکند تا این موضوع را درک کنیم که دیگر معامله گران بازار را چگونه میبینند.

یکی از مزایای اصلی و بسیار مهم حجم این است که منجر به حرکت قیمت سهم می شود، این یعنی چه؟  یعنی زمانی که حرکت قیمت ادامه دار  یا  در حال معکوس شدن است ، سیگنال های اولیه را به ما می دهد. از این رو اندیکاتورهای حجم، معیارهای مفیدی برای یک معامله گر هستند.

در ادامه قبل از بحث در مورد 9 نوع از اندیکاتورهای حجم، بیایید ببینیم که اهمیت حجم بالا و پایین در بازار چیست؟پس تا انتها همراه ما بمانید.

حجم چیست؟

حجم عبارت است از کل مبلغ یک اوراق بهادار یا کالا یا ارزی که در طول زمان و غالبا در یک روز معاملاتی معامله می شود. به عنوان مثال، تعداد سهام معامله شده بین باز و بسته شدن روزانه سهام به عنوان حجم معاملات آن نامیده می شود.

معامله گران تکنیکالی به اطلاعات کلیدی مانند حجم معاملات و تغییرات حجم در طول زمان بسیار توجه دارند.

اهمیت حجم بالا

حجم بالا نشان دهنده علاقه بیشتر به سهام و حضور خریداران و فروشندگان در آن سهم است. زمانی که سهمی در یک روند صعودی قرار دارد و همراه با آن روند صعودی ادامه دار افزایش حجم هم داشته باشد،باید این انتظار را داشت که سهم به روند صعودی خود ادامه خواهد داد.

این نشان دهنده این است  که خریداران بیشتر و بیشتر به خرید آن سهم علاقه مند هستند. به همین ترتیب، زمانی که سهام در یک روند نزولی قرار می گیرد و همراه با روند نزولی ادامه دار، حجم آن افزایش می یابد، سهم به روند نزولی خود ادامه می دهد.

در نمودار زیر می‌توانیم ببینیم که چگونه افزایش حجم منجر به افزایش قیمت سهام می‌شود:

اهمیت حجم

توجه داشته باشید که حجم کم نشان دهنده عدم علاقه معامله گران به آن سهم خاص است.

هنگامی که سهمی در حال حرکت به سمت بالا و کاهش حجم است، این نشان می دهد که علاقه خریداران به سهم کاهش یافته است و روند صعودی ،معکوس می شود.

به همین ترتیب، زمانی که سهام در حال حرکت به سمت پایین است و حجم در حال کاهش است، نشان می دهد که علاقه فروشندگان به سهام کاهش یافته و روند نزولی معکوس می شود.

در زیر جدولی ارائه شده است که موارد فوق را خلاصه می کند:

 

قیمت حجم آنچه مورد انتظار است
بالا بالا صعودی
بالا پایین احتیاط – خرید ضعیف
پایین بالا نزولی
پایین پایین احتیاط –  فروش ضعیف

اندیکاتور حجم چیست؟

برای پیش بینی و احتمال اینکه حرکت قیمت ادامه دارد یا معکوس می شود، اندیکاتور های حجم ،حجم معاملات را بررسی می کنند. حجم موجود در تراز (OBV)، جریان پول و نرخ تغییر برخی از معیارهای حجمی هستند که اغلب مورد استفاده قرار می گیرند.

پیشنهاد مطالعه: 10 اندیکاتور برتر فارکس که هر معامله گر باید بداند

حالا با درک اهمیت حجم بالا و پایین، اکنون زمان آن رسیده  تا 9 نوع اندیکاتور حجم را مورد بحث قرار دهیم که به معامله گران در تجزیه و تحلیل حجم در معاملات کمک می کند:

1. اندیکاتور On-Balance

در حالت تعادل (OBV) اندیکاتور حجم ی است که فشار خرید و فروش را به عنوان یک شاخص تجمعی محاسبه می کند که حجم را در روزهای بالا جمع  و در روزهای پایین حجم را کم می کند.

زمانی که قیمت سهمی بالاتر از کلوز قبلی خود بسته شود، تمام حجم آن روز به عنوان افزایش حجم در نظر گرفته می شود.

و به طور معکوس، زمانی که سهم پایینتر از کلوز قبلی بسته شود، تمام حجم روز به عنوان کاهش حجم در نظر گرفته می شود.

به جای ارزش، باید روی جهت آن تمرکز کرد.

  • هنگامی که هم قیمت و هم اندیکاتور OBV به قله‌های بالاتری میسازند، احتمالاً روند صعودی مطابق شکل زیر ادامه خواهد یافت:

obv شاخص

  • و زمانی که هم قیمت و هم OBV به قله‌های پایین‌تری می‌سازند، احتمالاً روند نزولی مطابق شکل زیر ادامه خواهد داشت:

شاخص حجم

  • زمانی که قیمت قله های بالاترمیسازد درحالی که OBV به قله های پایین تری می رسد، در این صورت روند صعودی احتمالاً معکوس خواهد شد که به عنوان واگرایی حجمی منفی شناخته می شود.
  • هنگامی که قیمت به پایین آمدن ادامه می‌دهد و درههای پایینتر میسازد و OBV قله های بالاتر  می‌سازد، روند نزولی احتمالا به سمت معکوس شدن است که به عنوان واگرایی حجمی مثبت شناخته می‌شود.
  • این شاخص با افزودن حجم روز به مجموع تجمعی هنگام بسته شدن قیمت اوراق بهادار و کم کردن حجم روز هنگام بسته شدن قیمت اوراق بهادار محاسبه می‌شود.
  • اگر کلوز امروز بیشتر از بسته شدن دیروز باشد: OBV = OBV دیروز + حجم امروز
  • اگر کلوز امروز کمتر از بسته شدن دیروز باشد: OBV = OBV دیروز – حجم امروز
  • اگر کلوز امروز برابر با بسته شدن دیروز باشد: OBV = OBV دیروز

2.  اندیکاتور حجم RSI

Volume RSI  یک اندیکاتور حجم است که شبیه به شاخص قدرت نسبی یا همان RSI معروف است با این تفاوت که در فرمول RSI به جای تغییرات قیمت از افزایش حجم و کاهش حجم استفاده می شود.

حجم RSI در حدود 50% خط مرکزی در محدوده 0 تا 100% نوسان می کند.

یکی از راه‌های استفاده از این اندیکاتور حجم، معامله بر روی سیگنال‌هایی است که روی متقاطع نشانگر و 50 درصد خط مرکزی است که در اطراف آن نوسان می‌کند.

زمانی که نشانگر حجم RSI بالای 50 درصد باشد، صعودی در نظر گرفته می شود که نشان می دهد حجم صعودی بر حجم نزولی غالب است.
هنگامی که نشانگر حجم RSI کمتر از 50٪ باشد، به عنوان نزولی در نظر گرفته می شود که نشان می دهد حجم نزولی بر حجم بیش از حد صعودی غالب است.

بنابراین، زمانی که اندیکاتور به بالای خط 50 درصد از پایین حرکت می کند، باید خرید کرد و زمانی که اندیکاتور از خط به زیر 50 درصد از بالا سقوط کرد،  باید بفروشد.

همانطور که در نمودار  زیر نشان داده شده است،

 

شاخص rsi

3.اندیکاتور Volume Price Trend Indicator (VPT)

شاخص روند قیمت حجم (VPT) یک اندیکاتور حجم است که به تعیین جهت قیمت سهام و همچنین قدرت تغییر قیمت کمک می کند.

این اندیکاتور از یک خط حجم تجمعی تشکیل شده است که مضربی از درصد تغییر در روند قیمت سهم و حجم فعلی را اضافه یا کم می کند که بر اساس حرکات صعودی یا نزولی اوراق بهادار است.

این اندیکاتور مشابه اندیکاتور حجم  (OBV) است، یعنی حجم تجمعی را اندازه گیری می کند و همچنین اطلاعاتی در مورد جریان پول اوراق بهادار به معامله گران ارائه می دهد.

شرح اندیکاتور VPT را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  • افزایش قیمت و حجم ،روند صعودی قیمت را تایید می کند.
  • کاهش قیمت و حجم ،روند نزولی قیمت را تایید می کند.
  • افزایش قیمت همراه با روند کاهشی یا یکنواخت حجم یک واگرایی منفی است که نشان می دهد حرکت نزولی قیمت ضعیف است و ممکن است معکوس شود.
  • کاهش قیمت همراه با روند افزایشی یا یکنواخت حجم یک واگرایی مثبت است که نشان می‌دهد حرکت صعودی قیمت ضعیف است و ممکن است معکوس شود.

در نمودارزیر اندیکاتور  VPT را نشان می دهیم:

 شاخص روند قیمت حجم

4.  اندیکاتور شاخص جریان پول(Money flow index )

شاخص جریان پول (MFI) یک شاخص حرکت و حجم است که هم زمان و هم قیمت را برای اندازه‌گیری فشار معاملات ، خرید یا فروش تحلیل می‌کند.

این شاخص همچنین به عنوان شاخص قدرت نسبی وزنی حجمی (RSI) شناخته می شود، زیرا بر خلاف RSI که فقط قیمت را شامل می شود، حجم را نیز شامل می شود.

فرمول محاسبه MFI:

قیمت معمولی = (بالا + کم + بسته)/3

جریان پول خام = قیمت معمولی x حجم

نسبت جریان پول = (14 دوره جریان پول مثبت)/(14 دوره جریان پول منفی)

شاخص جریان پول = 100 – 100/(1 + نسبت جریان پول)

شاخص جریان پول (MFI) را می توان تقریباً مشابه RSI تفسیر کرد. سیگنال های معاملاتی که توسط این اندیکاتور ارائه میشود مانند rsi است وزمانی سیگنال های صعودی یا نزولی  میدهد که واگرایی، متقاطع ها و یا زمانی باشد که سهام در منطقه بیش خرید یا فروش بیش از حد است.

نمودار زیر را مشاهده کنید که چگونه با استفاده از این اندیکاتور سیگنال دریافت میشود.

شاخص جریان پول

5.  اندیکاتور Chaikin Money Flow

نشانگر جریان پول Chaikin یک اندیکاتور حجم است که به اندازه گیری مقدار جریان پول در یک دوره خاص کمک می کند.

Chaikin Money Flow حجم جریان پول را برای یک دوره زمانی خاص، معمولاً 20 یا 21 روز، اضافه می کند. این نشانگر در بالا یا زیر خط صفر به طور مشابه مانند یک نوسانگر در نوسان است.

با توجه به این شاخص، زمانی که قیمت پایانی نزدیک به بالاتر باشد، انباشت بیشتری اتفاق می افتد. به طور مشابه وقتی قیمت بسته شدن نزدیک به پایین است، توزیع بیشتری صورت می گیرد.

  • مقدار CMF بالای خط صفر نشان دهنده قدرت در بازار است در حالی که مقدار زیر خط صفر نشان دهنده ضعف در بازار است.
  • باید منتظر بود تا CMF جهت شکست حرکت قیمت را تایید کند، به عنوان مثال، اگر یک قیمت از طریق مقاومت به سمت بالا شکسته شود، باید منتظر بود تا CMF یک مقدار مثبت برای تایید جهت شکست داشته باشد.
  • سیگنال فروش CMF زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت در مناطقی که بیش از حد خرید شده بالاتر می‌رود ولی CMF  قله های پایینتر میسازد ، که به عنوان واگرایی منفی شناخته می‌شود، رخ می‌دهد.
  • سیگنال خرید CMF برعکس سیگنال فروش است.

در نمودار زیر، می‌توانیم ببینیم که چگونه پس از ایجاد واگرایی نزولی، قیمت سهام کاهش می‌یابد:

شاخص جریان پول Chaikin

6.  اندیکاتور تجمع/توزیع

خط توزیع انباشت یک شاخص حجمی است که جریان تجمعی پول را به داخل و خارج از سهام اندازه گیری می کند.

ضریب مثبت بالا با حجم بالا ،نشان دهنده فشار خرید قوی است که نشانگر را بالاتر می برد. از طرف دیگر، یک عدد منفی کم با حجم بالا نشان دهنده فشار فروش قوی است که نشانگر را پایین می آورد.

این اندیکاتور تلاش می‌کند تا واگرایی‌های مثبت یا منفی در داده‌های قیمت و حجم را شناسایی کند که هشدار پیشرفته‌ای از حرکات قیمت در آینده است.

در نمودار زیر، می‌توان مشاهده کرد که چگونه پس از ایجاد واگرایی نزولی، قیمت سهام کاهش می‌یابد:

شاخص توزیع/تجمیع

اندازه شاخص انباشت/توزیع تقاضا و عرضه را افزایش می دهد، که حرکت قیمت را هدایت می کند

7. اندیکاتور سهولت حرکت(Ease of movement)

اندیکاتور سهولت حرکت یکی دیگر از اندیکاتور های مهم حجم است که به اندازه گیری “سهولت” که با آن قیمت سهام بین سطوح مختلف بر اساس روند حجم حرکت می کند، کمک می کند. قیمتی با حرکت آسان قیمتی است که برای یک دوره خاص به روند خود ادامه می دهد.

این اندیکاتور در بازارهای پرنوسان که روندها به وضوح قابل مشاهده نیست، بهترین عملکرد را دارد.

این شاخص زمانی که برای بازه‌های زمانی طولانی‌تر استفاده می‌شود، بهترین است، مانند نمودار روزانه، زیرا روندها را بر اساس میانگین حجم مشخص می‌کند.

این اندیکاتور هنگامی که از خط مرکزی 0 عبور می کند یا واگرایی های نزولی یا صعودی ایجاد می کند، سیگنال های خرید و فروش تولید می کند که در نمودار زیر نشان داده شده است:

شاخص سهولت حرکت

8. اندیکاتور حجم منفی(NVI)

شاخص حجم منفی (NVI) یک شاخص تجمعی است که از تغییر حجم برای تصمیم گیری در مورد زمانی که پول هوشمند فعال است استفاده می کند.

این شاخص با این فرض کار می کند که پول هوشمند در روزهایی که حجم کاهش می یابد و پول نه چندان هوشمند در روزهایی که حجم افزایش می یابد فعال است.

بر اساس این شاخص، بازار صعودی زمانی است که NVI بالاتر از میانگین متحرک نمایی 255 روزه باشد و بازار نزولی زمانی است که NVI پایینتر از آن باشد.

شاخص حجم منفی

9.  اندیکاتور قیمت متوسط ​​وزنی حجمی(VWAP)

قیمت متوسط ​​وزن دار حجمی، میانگین قیمتی را که یک دارایی در طول جلسه معاملاتی با آن معامله کرده است، زمانی که هم قیمت و هم حجم در نظر گرفته می شود، نشان می دهد.

این نشانگر ارزش واقعی اوراق بهادار را نشان می دهد، بنابراین می تواند نشان دهد که آیا اوراق بهادار به قیمت منصفانه خریده شده یا فروخته شده است.

معامله گران از VWAP برای حذف نویز در بازار استفاده می کنند تا ایده ای از قیمت هایی که خریداران و فروشندگان مایل به معامله هستند را بدست آورند.

 قیمت متوسط ​​وزنی حجمی

هنگامی که VWAP در حال افزایش است یا قیمت از خط VWAP عبور می کند، آنگاه نشان می دهد که قیمت ها در یک روند صعودی قرار دارند.

در حالی که اگر VWAP در حال کاهش باشد یا قیمت از خط VWAP عبور کند، نشان می دهد که قیمت ها در روند نزولی قرار دارند.

کلام آخر

همانطور که بحث شد، تجزیه و تحلیل اندیکاتور حجم بازار سهام یک پارامتر فنی بسیار مهم برای معامله گران و سرمایه گذاران است. اندیکاتورهای های حجم زیادی وجود دارد، اما ما برخی از موارد رایج و محبوب را مورد بحث قرار داده ایم.

شما به عنوان معامله گر باید آنها را مطالعه کنید و برای بهبود معاملات خود آنها را به ابزارهای تجزیه و تحلیل خود اضافه کنید.

 

دیدگاه ها و نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پایگاه دانش

مشاهده همه

جدیدترین بروکرها

مشاهده همه
جدیدترین اندیکاتورها مشاهده همه